Fő a biztonság

Fő a biztonság

            Minden év október 18-án, az Emberkereskedelem Elleni Küzdelem Világnapján, iskolánkban tájékoztatást nyújtunk a diákoknak rövid filmek, valamint a témát érintő plakátok, információs füzetecskék segítségével.

Célunk nem a riadalomkeltés, hanem óvatosságra, figyelmességre való intés.

                Ez alkalomból egy másik témát is érintettünk, mivel valamelyest kötődik az előzőhöz. Bár a múlt tanévben zajlott Iskola másképp héten is feldolgoztuk „Safe Book?” címen, a biztonságos internethasználat, egy visszatérő motívum, hiszen folyamatosan új kihívások elé állít bennünket.

                Az internet csodálatos eszköz. Nélküle sokkal nehezebb volna megismerni a világot, kapcsolatot tartani barátokkal és munkatársakkal, ráadásul az internet segít abban is, hogy hivatalos ügyeinket kényelmesen és gyorsan elintézhessük. A sok érdekesség mellett megannyi nagyszerű szórakozási és tanulási lehetőséget kínál. De az internet veszélyes is lehet. A hálózaton olyan emberek is fent vannak, akik más emberek, főleg gyerekek jóhiszeműségét, ártatlan kíváncsiságát használják ki. Ezekkel az emberekkel, vagy rosszindulatú eszközeikkel bárki bármikor találkozhat, amikor kinyitja e-mail fiókját, társasági oldalát.

           Ránk felnőttekre hatalmas felelősség hárul, annak ellenére, hogy technikai tudásban lehet, mindig egy lépéssel gyermekeink mögött vagyunk. Ám nem árt tisztában lenni az alapvető internetes biztonsági tudnivalókkal. Fontos, hogy gyermekeink ismerjék ezeket, ezért mondjuk el nekik a következőket:

  1. Soha, semmilyen körülmények között ne mondd el vagy mutasd meg másnak a felhasználói azonosítódat és a jelszavadat (még a barátaidnak se)!
  2. A képernyőn látható neved soha ne tartalmazzon személyes adatot, így például a születésnapodat, a hobbidat, lakhelyed vagy az iskolád nevét stb.!
  3. Soha ne küldj el e-mailben vagy csevegés közben személyes adatot (ez a saját adataidra és mások adataira egyaránt vonatkozik)!
  4. Ne ossz meg olyan fényképeket internetes ismerőseiddel, amelyek téged, a családtagjaidat vagy az otthonodat ábrázolják!
  5. Soha ne nyiss meg ismeretlen forrásból származó e-maileket! Megnyitás nélkül TÖRÖLD őket!
  6. Ha gonoszkodó, csúfolódó, fenyegető megjegyzéseket kapsz, ne válaszolj rájuk! Lépj ki az alkalmazásból, és szólj a szüleidnek!
  7. A világhálón közzétett információkat más is láthatja, ezért jól gondold meg, mit írsz le, és kinek küldöd el!
  8. Ne szervezz személyes találkozót az internetes ismerősöddel, „barátoddal”!
  9. Ugyanúgy viselkedj mindenkivel a neten, mint ahogyan azt a valóságban is tennéd!
  10. HA KÉTSÉGEID VANNAK: mindig kérj segítséget a szüleidtől! Ha bizonytalan vagy, jelentkezz ki, vagy zárd be az oldalt.

                Napjainkban egyre gyakrabban hallunk úgynevezett „internetes zaklatók” –ról, akik sértő vagy durva szöveges vagy képi tartalmakat küldhetnek az interneten vagy elektronikus eszközökön, például telefonon keresztül, hogy molesztálják, zavarba hozzák, megalázzák vagy fenyegessék kiszemelt célpontjukat. A zaklatás más formája lehet a jelszófeltörés, a személyazonosság ellopása és a zsarolás. Sok gyerek ugyanolyan valószínűséggel válik zaklatóvá vagy áldozattá. Fontos, hogy megbeszéljük, gyermekeinkkel hogyan kezelhetik az internetes zaklatást. Ha gyermeke az internetes zaklatás bármilyen formáját tapasztalja, fontos tudnia: a zaklatók kifejezetten azt várják, hogy a kiszemelt áldozat reagáljon. A zaklatóról nem szabad tudomást venni, mert a reagálás bármilyen formája csak súlyosbítja a helyzetet. Ha a zaklatás nem szűnik meg, a szülőknek az illetékes hatóságokhoz kell fordulniuk. Fontos, hogy minden üzenetet mentsenek, dátummal és időponttal együtt.

                Vigyázzunk magunk és társaink biztonságára!

(Forrás:https://privacy.thewaltdisneycompany.com/hu/biztonsagos-internethasznalat/)

Köllő Miklós Általános Iskola 2011-2020 Gyergyócsomafalva
Szerkeszti a H A R D I N F O